Showtime
Klockorna ringer, musiken börjar och alla ställer sig upp och vänder sig mot kyrkporten. Själv sätter jag mig ner längst fram med den bästa utsikten mot brud och brudgum när de sakta glider fram mot altaret. Har du någon gång undrat hur det är att vara personen bakom kameran på ett bröllop? Vad är det som rör sig i huvudet på en fotograf en sådan dag?
Det går att skriva kilometervis om det här, så pass mycket att det är värt att dela upp i lagom stora bitar. Just den här delen kommer att handla om det som händer innan bröllopet. Allt som leder fram till kameraklickandet på bröllopsdagen.
Första mötet
Sannolikt är det första gången ni gifter er, så hur mycket kan ni förväntas veta om bröllopsfotografering egentligen? Ni vet att ni vill ha en fotograf, men hur ska ni välja rätt? Att ni gillar bilderna är en självklarhet, det är det första kriteriet för att överhuvudtaget komma med på listan med potentiella fotografer.
Att det passar in i er budget låter väl också ganska vettigt. Sen då? Det lite fluffigare och lite svårare att veta är hur ni kommer att klicka med fotografen. Det här är också den absolut viktigaste ”lilla” detaljen för att det ska bli rätt för just er.
Låt oss för enkelhetens skull säga att jag finns på er lista med potentiella fotografer. Vårt första möte, per telefon eller öga mot öga, handlar om er. Er dag och era tankar och funderingar. Jag kommer berätta om hur jag jobbar och både ställa och svara på frågor om saker ni förmodligen inte tänker på. Målet är naturligtvis att hamna högst upp på listan. Och naturligtvis också bli den fotograf ni väljer. På grund av att det är rätt.
’”Vi vill anlita dig som fotograf.” Tack för förtroendet. Det är alltid lika roligt när det mailet eller telefonsamtalet kommer. Låt oss nu se till att det blir så rätt som vi tänkt oss.
Planering är allt – planen är ingenting
Missförstå mig rätt. En plan är ett måste, men den kommer inte att hålla. Det gör den aldrig när det är skarpt läge. Finns det däremot en planering bakom planen så kan vi med lätthet improvisera när planen inte håller. Och fortfarande vara på banan. Eftersom vi har planerat för det.
En dag bakom kameran handlar ofta om just det. Improvisation. Där och då när klockan tickar. Press och stress? Absolut, men hanterbart. Ni har anlitat mig för att dokumentera er dag och leverera fantastiska bilder. Det minsta ni ska förvänta er är att jag har full koll på läget.
Hur ser dagen ut?
Schema per timme och minut eller bara några hålltider? Många är varianterna av tidplaner och scheman för bröllopsdagar. Alla gör olika och jag planerar alltid efter det. Ibland kanske jag till och med kommer med nåt litet tips. Lunch till exempel. Ni måste äta. En vigsel med blodsockerfall och huvudvärk rekommenderas inte.
Vi måste träffas i god tid innan bröllopet. Det här är så viktigt att det tål att sägas många gånger. Det är vid det här tillfället ni ska känna att ”ja, vi valde helt rätt.” Här naglar vi fast detaljerna och besvarar alla frågetecken. Jag tankar ur er all den information jag behöver för att sätta igång planeringen. Framförallt så har vi träffats och skakat tass och blivit lite bekanta med varandra.
Alla konstiga frågor
Efter varje bröllop fyller jag på min lista med frågor inför nästa. Eftersom att planen aldrig håller helt och improvisation är lite av standardförfarande, behöver jag vara rätt vass på att improvisera. Det blir man genom att träna. Hela tiden.
Det är inte helt ovanligt att brudbuketter glöms och måste hämtas, ringarna ligger i en kavajficka någonstans där de inte borde vara just nu. Inga katastrofer men måste hanteras på bästa sätt för att hålla schemat.
Bli inte förvånade om ni får frågan om vilket mineralvatten ni gillar bäst. Det har kanske inte så mycket med själva fotograferingen att göra, men ni kommer bli törstiga. Jag har alltid med mig ett antal liter så varför inte just det ni gillar.
”Vilken färg kommer brudgummen ha på sina strumpor?” Kan låta helt galet men får ni en sån fråga så betyder det att jag har en idé kring bilder. Om vi genomför den eller inte återstår att se.
Logistiken
Vem är var och när. Det här är inga nyheter för er om ni redan börjat planera er dag. Låt oss säga att ni bokat mig en hel dag med början på morgonen. Ni är kanske på två olika ställen under era förberedelser för att senare träffas för porträttfotografering. Eller så kanske ni inte ska se varandra innan vigseln.
Var är vigselplatsen och festplatsen? Hur lång tid behövs för transport mellan alla olika ställen? Ska någon av er eller båda två åka med mig? Behöver jag transportera något? Brudbukett, ringar eller något annat? Med så många frågor som möjligt besvarade och instoppade i tidplanen så börjar vi närma oss någonting användbart.
Var fotograferar vi?
Det här kommer vi prata mycket om när vi träffas. Ni kanske har önskemål om en speciell plats ni gärna vill bli fotograferade på, eller så tänker ni er någon speciell typ av miljö som ni gillar. Natur, vatten, industriellt, slitna gamla byggnader, alla gillar olika.
Ni kan vara säkra på att jag kommer göra min research innan bröllopet kring just det här. Förutom att allt behöver passa in i tidplanen vill jag gärna se platserna innan också. Jag kommer med största säkerhet att ”torrfotografera” i förväg. Hur kommer ljuset falla, vilken utrustning behöver jag ha med mig, hur styr vi upp en eventuell plan B om det behövs?
Vi är redo
Från vårt första möte fram till nu så är allt klart för min del. Helt plötsligt är det dags för bröllop. Vi har full koll på schemat. Ert vigselprogram agerar skärmsläckare på min mobil. Marsalkar och tärnor som ska assistera är med i matchen. Då kör vi!
Nyfiken på hur det går? Det kommer mer…