Vem fotograferar ert bröllop?

Alla dessa val! Som om ni inte har andra saker att tänka på inför bröllopet. Och varför spelar det så stor roll vem ni väljer som fotograf? Eftersom ni kommer ha fullt upp med er själva på bröllopsdagen är det viktigt att ni är avslappnade och trivs med fotografen. Det syns ju dessutom på bild. Ni ska inte behöva tänka så mycket kring fotografering just den dagen. Det vill ni ju överlåta till fotografen som tillsammans med er har planerat allt innan bröllopet. Börja med att kolla runt på många fotografer och välj den vars bilder ni gillar bäst.

Första mötet

Ta med er allt ni har kring förberedelser och planering så bjuder jag på kaffe. Jag berättar för er hur jag jobbar och vi går igenom ett avtal som måste finnas både för er och för mig. Vi ställer frågor och bollar idéer. Ni får en känsla för om jag är rätt fotograf för er.

Bli kompis med kameran

Inte alla känner sig bekväma framför kameran. En provfotografering kan underlätta och ge en försmak på hur det kommer vara på bröllopsdagen. Inget måste, men jag har alltid kameran med mig så det är lätt fixat när vi träffas.

När ska jag boka?

Planerar ni bröllop under högsäsongen maj – augusti är det väldigt klokt att hitta och boka fotograf i god tid. Det är inte ovanligt att bokningar börjar trilla in 6-12 månader i förväg.

Hur går det till?

Avtal

När ni väl bestämt er för att anlita mig börjar vi med att skriva avtal. Ni får svart på vitt vad som kommer levereras och vad det kostar. Jag kan påbörja planeringen och spika datum i kalendern.

Planering

Vid det här laget har ni berättat en del om er och era planer och önskemål. Er alldeles egna storyboard börjar skissas fram. Den byggs på, ändras och växer fram till bröllopet då den magiskt omvandlas till mitt schema för dagen.

Var fotar vi?

Vi behöver passande platser. Jag har ofta några på lager men det beror ju så klart på var bröllopet är, och om ni har speciella önskemål. Jag börjar alltid med den här delen för att skissa på er storyboard.

Plan B

Det kommer inte att regna, men om det visar sig att jag har fel så har vi naturligtvis en plan B. Ofta ganska beroende av var vi är men allt går att lösa.

Bröllopsdagen

Vi har bestämt när och var vi sätter igång. Ni är nervösa och jag är fotografen med tidplanen. Alldeles säkert är jag också chaufför för att förenkla logistiken. Nytvättad bil ingår. Ni behöver bara hänga med.

När är bilderna klara?

Efterbehandling av bröllopsbilder tar tid. Det är många, ofta tusentals bilder att granska och välja mellan. Sen kommer redigeringen som också tar sin lilla tid. Det är också så att man behöver vila ögon och hjärna för att kunna göra ett bra jobb i efterbehandlingen. Räkna med 4-6 veckor i leveranstid.